Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony! Czym są ciasteczka?
Menu

Kompostowanie

„Czarne złoto ogrodników” – tak jest nazywany kompost, który należy do najcenniejszych nawozów organicznych. Zarówno w domu jak i w ogrodzie wytwarzamy odpady. Niektórych z nich, nie musimy wyrzucać do śmieci tylko możemy przerobić w cenny nawóz jakim jest kompost. Zakładając kompostownik unikniemy wyrzucania czy też palenia resztek roślinnych. Aby go założyć trzeba wybrać odpowiednie dla niego miejsce. Należy go usytuować w zacienionym miejscu gdyż słoneczne stanowisko sprawi, że kompost będzie zbyt szybko wysychać. Nie może znajdować się w miejscu, które jest zalewane przez wodę. Ze względu na kiepskie walory estetyczne trzeba będzie usytuować nasz kompostownik gdzieś na uboczu naszej działki, gdzieś gdzie oko odwiedzających nas gości go nie dostrzeże. Aby ułatwić sobie zadanie możemy skorzystać z pojemników na kompost, które są bardziej estetyczne niż kompostowanie w pryźmie.

Teraz trzeba wypełnić nasz kompostownik. Odpadki z domu, które nadają się do kompostownika to: obierki z warzyw i owoców, skorupki jaj, fusy z kawy i herbaty, resztki jedzenia, które powinny mieć w miarę gęstą konsystencję. Natomiast ogrodowe odpady to np.: skoszona trawa, liście i igły drzew (trzeba pamiętać aby nie były porażone przez choroby i szkodniki), chwasty ( te, które już mają owoce należy usytuować na środku kompostownika po to aby mogły ulec rozkładowi) i gałęzie które trzeba połamać na drobniejsze kawałki.      

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na składowanie odpadów w formie pryzmy czy też w kompostowniku najważniejsze jest zastosowanie odpowiednich warstw.

Na pierwszą warstwę powinno się składać około 20 cm połamanych gałęzi (najgrubsze kładziemy na sam spód). Będzie to tak zwany drenaż. Następną warstwą pochłaniającą cenne składniki mineralne, które będą wypłukiwane z górnych warstw będą stanowić np. słoma, torf, ziemia ogrodowa (darń) albo reszta starego kompostu. Na tą warstwę wysypujemy domowe odpady, skoszoną trawę itp. Odpady kuchenne powinny być drobne i co jakiś czas przekładamy je ziemią, odpadami z ogrodu lub torfem.

Gdy już wypełnimy nasz kompostownik na wysokość około 1,5 metra mniej więcej raz na miesiąc trzeba obrócić jego zawartość aby dostarczyć do jego wnętrza niezbędnego tlenu. Na szczycie kompostu formujemy wgłębienie, aby woda
z opadów mogła w niego wnikać.

W naszych warunkach klimatycznych kompost gotowy jest po około 8 miesiącach. Aby sprawdzić czy kompost jest już gotowy należy wziąć garść kompostu i ścisnąć go. Jeśli wycieka z niego dużo wody to oznacza, że jest zbyt wilgotny i może zacząć gnić. Wówczas trzeba rozluźnić go, nakłuwając widłami lub też metalowym szpikulcem co ułatwi osuszenie kompostu. Jeśli będzie się rozsypywać wtedy należy zwilżyć kompost ponieważ może zacząć pleśnieć. Dobrze rozłożony kompost przyjemnie pachnie ściółką.

Do kompostowników nie wrzucamy chorych roślin oraz związków wapnia. Nie można składować kompostu w pojemnikach betonowych czy w dołach. Materiał, który będzie dodawany do kompostowników powinien być odpowiednio rozdrobniony.

Pragniemy zwrócić uwagę na zbieranie na naszych posesjach odpadów ogrodowych (np. liści), których w żadnym wypadku nie powinniśmy spalać w naszych ogródkach. Chociażby dlatego, że podczas ich spalania powstają związki o silnym działaniu rakotwórczym, które są szkodliwe nie tylko dla środowiska ale przede wszystkim dla nas samych. Czyn taki podlega karze grzywny lub wnioskiem o ukaranie do sądu!

Dlatego też, gorąco zachęcamy mieszkańców Gminy Mogilany do zakładania kompostowników na terenie swoich posesji i do wykorzystywania kompostu jako naturalnego nawozu w naszych ogródkach.

Godziny pracy Urzędu Gminy

- poniedziałek: 8.00 - 16.00
- wtorek - piątek: 7.00 - 15.00


Kontakt

Urząd Gminy Mogilany
  • 32-031 Mogilany, Rynek 2.
  • telefon stacjonarny (centrala):  12 270 10 13
  • faks:  12 270 16 77

Sekretariat: